Wat is Vrijmetselarij? - Loge Christiaan Rosenkreuz Bussum

Loge nr. 43 "Christiaan Rosenkreuz"
te Bussum.
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat is Vrijmetselarij?

Een vaag begrip voor velen, die geen kennis hebben van achtergrond en streven. Toch bestaat en werkt de Vrijmetselarij in zijn huidige vorm al meer dan 250 jaar in Nederland.
En niet, zoals zo vaak wordt gedacht, alleen voor mannen.
De Gemengde Vrijmetselarij is er voor vrouwen en mannen.
De Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij "Le Droit Humain" is opgericht in Frankrijk " in 1893, internationaal sinds 1899 en bestaat in Nederland sinds 1904 met momenteel 17 actieve Loges.
Een Loge is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor zoekende mensen. Zonder leerstellingen en zonder boodschap anders dan respect en belangstelling voor elkaars persoonlijkheid en overtuigingen.
In de grote verscheidenheid van meningen, achtergronden en ervaringen ontstaan begrip, waardering en vooral harmonie.
De leden vinden inspiratie in gezamenlijk uitgevoerde ritualen en in de bespreking van allerlei onderwerpen, omvat in de symboliek van de Vrijmetselarij. Waarin gesproken kan en mag worden zonder beoordeling en veroordeling.
Het streven naar "dat wat ons bindt en niet wat ons scheidt", het spiegelen aan elkaar, dat leidt tot een zelfinzicht, de groei en ontwikkeling van de zoekende mens.
In de Vrijmetselarij wordt een weg gewezen naar bewustwording en zelf ontplooiing, herkenbaar in de uitspraak: "Ken U Zelve".

Bijgewerkt: augustus 2019
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu